beeld: unsplash.com


Cursus geschiedenis Cabaret en Kleinkunst in Heusden-vesting vanaf 9 januari 2023

HEUSDEN- Wie van Cabaret en Kleinkunst en cultuur-historie houdt hoeft zich vanaf januari niet te vervelen. Vanaf maandag 9 januari start in Heusden de cursus ‘De geschiedenis van cabaret en kleinkunst’. De cursus wordt met een optreden van studenten van de Koningstheater Academie uit Den Bosch afgesloten.

Gedurende zeven bijeenkomsten worden de deelnemers meegenomen naar een variatie aan legendarische artiesten. Tijdens deze cultuur-historische cursus wordt aandacht besteed aan onder andere Jean-Louis Pisuisse, Louis Davids en Eduard Jacobs. Zij worden als de ‘vaders van het Nederlandse cabaret’ gezien. Tijdens de gevarieerde middagen wordt hernieuwd kennis gemaakt met onder andere Toon Hermans, bekend om onder andere zijn liedjes, zoals ‘Een ballon, een ballonnetje’, ‘Sien laat eens zien’ en ‘Tango Truus’.


Frater Venatius

Wim Sonneveld schittert onder andere als Venantius, de zingende frater. Fons Jansen kruipt bij zijn presentatie onder andere in de huid van schooljongen. Dat de actualiteit een verleden heeft blijkt uit het straatcabaret van Farce Majeure. Zo verwijzen de liedjes als “Kiele Kiele Koeweit” naar de energiecrisis. Hetzelfde geldt voor de boerenprotesten, waarbij de legendarische boer Koekoek op de korrel wordt genomen. Ook wordt aandacht aan de autoloze zondag besteed. Tijdens de middagen zal Jochem Myjer niet ontbreken. Ook is er aandacht voor Tom Manders in zijn rol als Doris.

Ook Herman van Veen en Brigitte Kaandorp en Claudia de Breij krijgen tijdens de cursus een podium. De presentaties worden op groot beeld visueel ondersteund. Omdat niet alles aan de orde kan komen volgt er bij succes een vervolgcursus.


Koningstheater Academie

Als afsluiting van de cursus zullen op maandagmiddag 27 februari drie getalenteerde studenten van Koningstheater Academie uit Den Bosch optreden. Dit is een unieke mogelijkheid om tijdens een ‘Lammerentoer’ kennis met jong talent te maken! Geniet van deze intieme voorstelling met conferences, sketches en prachtige liederen. Veel intiemer kan een voorstelling nauwelijks zijn!

De cursus wordt op de maandagmiddagen 9, 16, 23, 30 januari en op 6, 13 en 27 februari gegeven. De organisatie is in handen van Lyra, stichting voor Cultuur en Maatschappelijke Participatie. Deze cursus wordt in samenwerking met de Seniorenschool Heusden, Bijeen, Het Creatief Centrum Heusden, Het Koningstheater Academie uit Den Bosch en de stichting Beeld en Geluid georganiseerd. Als cursusleider zal publicist en voormalig stafdocent van de Hogeschool AVANS, Hans van den Eeden, optreden. De bijeenkomsten worden gehouden in het Creatief Centrum, voorheen de MAVO in Heusden.

Inschrijven

Inschrijven voor deze 7 bijeenkomsten kan via: meesdouglas@home.nl. De kosten voor deze cursus bedragen totaal 80,00 euro. Dit is inclusief koffie of thee. De bijeenkomst wordt tussen twee en vier uur gehouden. Na aanmelding volgt een bevestiging en rekening. Mensen met vervoersproblemen kunnen contact opnemen met info@zorgzaamheusden.nl. Telefoon: 0416 373670.

Wanneer

maandagmiddag 9, 16, 23, 30 januari 2023 en 6, 13 en 27 februari (7x)

Tijd

14.00 - 16.00 u

Waar

Creatief Centrum Heusden

Kosten

€ 80 (incl. koffie of thee)

Hans  van den Eeden

docent

Opgeven voor de cursus kan bij Mees Douglas:

meesdouglas@home.nl


Zie ook

Yoga in de vesting

Yoga in de vesting

Kinderyoga

Kinderyoga